PSA – Apotheekhoudende huisartsenpraktijk De Schakel – Barsingerhorn

Apotheekhoudende huisartsenpraktijk De Schakel

Hoofdlocatie

Burgemeester Aris Wiedijkstraat 1
1768 AP Barsingerhorn
Tel: 0224-531312

SPOED: menu toets 1  of  0224 533265

Locatie Wieringerwaard:

Scholeksterlaan 24
1766 JZ Wieringerwaard
Tel: 0224-221262

SPOED: menu toets 1  of  0224 533265

PSA

Vroegdiagnostiek naar prostaatkanker

In de afgelopen jaren krijgen wij steeds vaker het verzoek of er bloedonderzoek gedaan kan worden naar prostaatkanker door middel van een PSA bepaling (Prostaat specifiek antigeen). Vanuit onze beroepsgroep en die van de urologen, wordt vroegdiagnostiek niet aanbevolen. Vroegdiagnostiek leidt niet tot een langere levensduur of een betere kwaliteit van leven. Kortom de voordelen wegen niet op tegen de nadelen.

Als u toch vroegdiagnostiek wilt hebben, dan willen wij dat u daarover goed geinformeerd bent. Hiervoor verwijzen wij u naar de keuzehulp ‘testen op prostaatkanker’ van thuisarts.nl. U wordt hiernaar doorgestuurd via de onderstaande link.

https://www.thuisarts.nl/keuzehulp/testen-op-prostaatkanker

Mocht u na het doorlopen van deze keuzehulp uw PSA toch willen laten controleren, dan kunt u een afspraak maken bij de huisarts. Hij zal dan lichamelijk onderzoek bij u uitvoeren: voelen naar de prostaat via de anus (rectaal toucher). Daarna zal er bloed worden afgenomen door de doktersassistente. Deze gecombineerde uitslag zal telefonisch met u worden besproken.